• Kuuhaukun kennel

    Old line jackrussellinterrierit

  • Kuuhaukun kennel

    Old line jackrussellinterrierit


Duky ja Lady Rocket, Riehu tässä ensimmäisessä
näyttelyssään ja heti erikoisnäyttelyn voittajaKuuhaukun Riemu-Ralli (Rasmus x Riehu)Kuuhaukun Vänkyrä Värssy (Kuuhaukun
King-Ping x Kuuhaukun Bearded Belladonna),
hienorakenteinen uros, jonka tyyppi on
kasvatustyöni tavoiteLeluja ei raaski jättää hetkeksikään; suloinen
Raiku-vauva, Kuuhaukun Päiväunien PimuVoomer-pentu ja Raiku
Kennelin esittely


Pienimuotoista ja laadukasta jackrusselien kasvatusta yli 20 vuoden ajan.

Kantakoirani, sileäkarvaisen tricolournartun Lady Rocketin (Riehun), tuotin Englannista vuonna 1992. Se tuli hyvästä kennelistä huolellisen, puoli vuotta kestäneen valinnan jälkeen ja oli arvostetun Englannin Jackrussell klubin rekisterissä.

Lady Rocket, Riehu, osoittautuikin laatukoiraksi: se voitti kaksi kertaa erikoisnäyttelyn nartut ollen VSP. Se oli 27 cm korkea, hyvärakenteinen ja -päinen ”miniatyyrikoira”, jolla oli todella upeat, maatavoittavat liikkeet ja hieno luonne. Valitettavasti Riehun metsästysvaistot koituivat sen turmaksi sen yrittäessä ”metsästää” karkuun päässeitä hevosia.

Riehun ensimmäisen pentueen isä oli Hollannin tuonti Duky, joka voitti samaan aikaan erikoisnäyttelyn kuin Riehukin ensimmäistä kertaa. Toisesta pentueesta Suomessa kasvatetun Rasmuksen kanssa tuli Kuuhaukun Riemu-Ralli (Ralli), sileä tricolournarttu, joka jäi kotiin jatkamaan Riehun linjoja. Riehun sisko, Rakas-Ritsa, kuntoutui metsästyskoirana; siltä ammuttiin mm. neljä mäyrää.

Roberto (Roope), myös useamman kerran erikoisnäyttelyvoittaja, oli isänä Kuuhaukun Jumping Joyn (Duky x Lady Rocket) pentueelle. Tämä yhdistelmä tuotti Kuuhaukun Uno Turhapuron (Uuno), joka meni astutuspentuna Irmeli Tirkkoselle, Roopen omistajalle. Uno oli myös menestyksekäs näyttelykoira, mm. erikoisnäyttelyvoittaja kaksi kertaa.

Yhdistelmästä Uno Turhapuro x Ralli, joka oli linjaus takaisin Riehuun, jätettiin kotiin Riimi, Kuuhaukun Bearded Belladonna, karkea tricolournarttu. Rallin ja Akvavitix Baskeri-Villen yhdistelmästä syntyi FIN KVA, RUS & RKF & BLR & EST &LTU & ROM & LV & BALT MVA, & Transilvanian V-07 Kuuhaukun King-Ping eli Jätti, joka on erittäin kaunisrakenteinen uros ja isä Riimin kahdelle pentueelle. On upeaa, että Jätti sai myös Suomen käyttövalion arvon vielä vanhemmalla iällään.

Ensimmäisestä Jätin ja Riimin, jälleen tarkoituksena saada Riehun hyviä ominaisuuksia kerrattuna linjoista, pentueesta syntyi SF MVA & KVA Kuuhaukun Juku-Mikä-Joiku (toinen kahdesta rodunomaisen käyttökokeen kaksoisvaliosta Suomessa), joka sai myös vuoden 2004 Russelli –tittelin. Juku-Mikä-Joikun sisko, sijoitusnarttu Sähäkkä Seireeni, astutettiin Hollannin tuonti King-Bassie´s Lover Boylla, Lallilla, josta syntyi vuoden 2004 kaikkien terriereiden erikoisnäyttelyn BIS 2-pentu, Kuuhaukun Unelmaprinssi. Sen täysveli Kuuhaukun Purppuraprinssi sai SF MVA:n tittelin kesällä 2007.

Syksyn 2005 pentueen isä, useita ERIjä saanut Jevil´s Zodiak eli Teddy on suomalaisia linjoja oleva pieni, tiivis ja valpas uros. Teddyn ja Kuuhaukun Endless Energyn yhdistelmästä jäi kotiin Kuuhaukun Päiväunien Pimu eli Raiku, joka on sulostuttanut elämäämme loputtomalla energiallaan ja kekseliäisyydellään. Se on leikkisä ja kaunisrakenteinen, nyt jo yli 13,5 -vuotias, ikinuori prinsessa, jolta sujuu koiratanssin liikkeet ja muut temput.

Toinen sydäntenmurskaaja tuli kenneliimme kesällä 2008 kuuluisasta Cumbreckin kennelistä Englannista. Voomer, Cumbreck Va-Va-Voom, on musta-valkoinen (todellinen musta valkoinen, ei tummanruskea) uros, jolla on miniatyyrimäinen, todellinen brittityyppinen rakenne ja mitä ihastuttavin luonne, samalla aikaa eloisa, innostunut ja herkkä. Cumbreckin kennelissä on puhtaat ja alkuperäiset jackrussellit ja heidän kasvatustyönsä juontaa juurensa 1700-luvulta asti. Cambria Pohjois-Englannissa on ollut jackrusselleiden alkuperäinen kotipaikka. Cambriassa russellit ovat aina olleet työkoiria, ja Cumbreck kennelin koiria käytetään yhä alkuperäiseen työhön jalostuksen pohjautuessa todelliseen roduntuntemukseen ja jalostustietouteen.

Heinäkuussa 2009 hain brittitytöt Tildan, Freecroft´s Walzing Mathilda, sekä Huldan, Freecroft´s Hilarious Hulda, tuomaan uutta verta suomalaiseen russellikantaan välttääkseni edelleen paljon käytettyjen, terveydellisiä ongelmia omaavien linjojen käyttöä. Tilda ja Hulda ovat todella reippaita, hyvärakenteisia pikkurusselli-tyttöjä, jotka sopeutuvat uskomattoman helposti tilanteeseen kuin tilanteeseen. Ne ovat todella kilttejä ja ottavat uudet tilanteet vastaan kuin itsestään selvyytenä, mikä on saanut ajattelemaan, että rodun alkuperämaan työkoira-russelleilla luonne on säilynyt alkukantaisena ja vähään tyytyväisenä. Tytöt eivät valita yhtään mistään, ja ne ovat todella helppoja käsitellä. Niiden elekieli tuntuu myös olevan hyvin hallussa. Valitettavasti en saanut koskaan näitä tyttöjä SKL:n rekisteriin, koska SJRT ei ole järjestänyt rotuunottoja 8 vuoteen, vaikka rotukirjat ovat auki. Mielestäni tilanne ei ole hyvä, koska olisi hyvä saada rotuunotoilla uutta piristystä kantaan terveydellisten ongelmien parantamiseksi.

Tulevaisuudessa tarkoituksenani on vielä tuoda uutta englantilaista käyttöpuolen linjaa kenneliini. Vaikka puhtaat käyttöpuolen russellit alkavat käydä todella vähiin, niin haluan säilyttää nimenomaan tämän kannan russellit, sillä ne ovat todella älykkäitä (kuten käyttöpuolen koiran pitää olla selviytyäkseen ongelmatilanteista) ja niiden terveydentila on ainakin tähän mennessä ollut kokonaisuudessaan hyvä.

Jalostuksessa päämääränäni on britti/käyttötyyppinen, pienikokoinen, tiivis, keskiluustoinen, hyväluonteinen ja -rakenteinen sekä terve ja terverakenteinen jackrussellinterrieri. Sen olemuksen pitää ilmentää rodun alkuperäistä käyttöä; jackrussell on ollut pieniin luoliin menevä metsästyskoira. Terrierimäinen pää (ei liian leveä) sekä tiivis, atleettinen runko (ei liian raskas) pirteällä terrierin luonteella unohtamatta käyttöominaisuuksia ovat kasvatustyöni tavoitteita. Näihin tavoitteisiin pääsee vain tarkalla, valikoivalla, alkuperäisiin linjoihin perustuvalla jalostuksella.

Olen rekisteröinyt old line –tavaramerkin alunperin toisen rotuni, siperianhuskyn, jalostuksen suojelemiseksi. Ylläpitämäni ja vaalimani linjan hyvämaineisuutta käytettiin hyväksi sellaisten koirien markkinoinnissa, jotka eivät olleet old linea (esim. old linessa tehtyjä terveystutkimuksia ei oltu tehty). Jackrussellieni kasvatuksessa toteutuu kuitenkin sama periaate: russellin säilyttäminen alkuperäisenä työkoirana niin ulkomuodoltaan kuin luonteeltaan (old line), joten kaikki kasvattamani koirat menevät old line –periaatteen alle. Myös Kuuhaukun kennel –nimi on rekisteröity tavaramerkki samaisesta syystä, jotkut myivät pentuja mainostamalla kennelnimeäni.Lue lisää jalostuksen ideologiasta

Pentu Kuuhaukun kennelistä

Tutustu rotuun

pallo1 (17K)
Lue

Pentuja vapaana

pallo1 (17K)
Lue

Suunnitelmat

pallo1 (17K)
Lue